Spørgsmål og svar

Der er mange spørgsmål, der trænger sig på, når I skal have nyt køkken.

Her får I de 15 spørgsmål, vi oftest møder – blandt andet om pladsbehov, bordplader, højde, vaske, vandhaner, kogeplader, valg af materialer plus meget…

Efterfulgt af hudløst ærlige svar!


Q: Hvordan sikrer vi os, at der bliver plads nok i det nye køkken?


Der er ikke noget værre end at få et nyt køkken og lynhurtigt komme til at mangle skabsplads. Det skulle da lige være at have et køkken, hvor skabene er fyldt op med gamle kagedåser, slidte stegepander og ligegyldig tupperware.  

Derfor er første skridt til at sikre nok plads i jeres kommende, nye køkken at starte med at rydde op i jeres nuværende køkken! Ganske enkelt…  

Det, I ikke har brugt det sidste år, smider I væk. Det, I ikke har brugt de sidste tre måneder, kommes i flyttekasser og gemmes væk. På den måde har I kun det udstyr tilbage, som I reelt bruger, og som der skal være plads til i det nye køkken.

Det betyder, at I nu kan vælge kvalitet frem for kvantitet. At I ikke behøver bruge massevis af plads på ting, som I ikke bruger, men at I i stedet får et køkken, hvor der kan kræses om detaljer, og med luft og plads til at arbejde i. Det vil I nyde hver eneste dag.   

Q: Hvordan skal køkkenet indrettes?   

Med ganske få undtagelser arbejdes der i et køkken hver eneste dag.

Tænk derfor på køkkenet som en effektiv arbejdsplads og ikke som et udstillingskøkken.

Et køkken består grundlæggende af en kold zone samt af et vådt og et varmt område. Mellem hvert af disse områder er der mange arbejdsopgaver og rutiner, som kræver, at der minimum skal være 120 cm fri arbejdsplads, for at det fungerer optimalt. Det er vigtigt at tage højde for denne afstand.

Q: Skal vi vælge et traditionelt køkken eller noget anderledes?  

Der er uanede muligheder for at få et unikt og individuelt køkken, der ”kun” er jeres, og som I vil glæde jer over hver eneste dag.

Men det kræver, at I tør tænke lidt anderledes. Og det gælder både stil, form og farver.

Hos Sensoform kan vi med garanti finde lige nøjagtig det køkken, der passer til jer, jeres stil og jeres hus eller lejlighed. Et køkken med wauw-effekt, som vækker både glæde hos jer og beundring fra andre.   

Og, ja… I kan sagtens vælge et smukt, hvidt og klassisk køkken, men så får I også et køkken, der ligner alle andres…

Q: Vi tænker på klima og bæredygtighed – hænger det sammen med et luksuskøkken?

Det korte svar er JA!

Sensoforms køkkener er fremstillet i FSC-mærket træ. Det gælder alle træsorter.

FSC-mærket er din sikkerhed for, at træet kommer fra en skov, hvor der ikke bliver fældet mere træ, end skoven kan nå at reproducere. Samtidig er FSC-mærket også en sikkerhed for, at dyr og planteliv bliver beskyttet, og at de mennesker, der arbejder i skoven, er uddannede og får både tilstrækkeligt sikkerhedsudstyr og løn.  

Der findes FSC-skove i hele verden, lige fra vores hjemlige danske skove til regnskovene i Sydamerika og bushskovene i Østafrika.

Så jo, du kan købe et unikt køkken hos Sensoform med god samvittighed.

Q: Hvilken bordplade skal vi vælge?

Det er et spørgsmål med mange svar. For der er fordele og ulemper ved alle typer af bordplader.

Bordpladen er køkkenets motor – forstået på den måde, at det først og fremmest er den, der slides på, da den bruges hver eneste dag. Derfor er det meget vigtigt at vælge den rigtige bordplade, der er tilpasset jeres behov og forventninger.

Heldigvis er materialer og muligheder nærmest uanede, men det kræver grundig og professionel rådgivning, som vi selvfølgelig står klar med hos Sensoform.

Her kommer en gennemgang af nogle af bordpladerne:

Laminat
Fordele: Laminat består af papir og syntetisk harpiks, der bliver varmebehandlet og presset meget hårdt sammen. Prisen er attraktiv, og bordpladen fås i mange forskellige designs. Samtidig er den let at rengøre.
Ulemper: Tåler ikke varme og er svær at reparere, hvis uheldet er ude.

Træ
Fordele: Træ er et rent naturmateriale, som er meget smukt, flot og naturligt. Træbordpladen kan virkelig skabe det unikke køkken, og træ skaber massevis af varme og atmosfære. De mange forskellige træsorter og deres nuancer gør det muligt at variere bordpladens design.  
Ulemper: En træbordplade kræver en del løbende pleje, hvor vi anbefaler olie. Træbordpladen bliver ridset med årene, men kan slibes. Tåler ikke varme og syre.

Linoleum
Fordele: Linoleum er et blandingsprodukt, fremstillet af linolie, harpiks, kalk og kork-, sten- og træmel, som i forskellige kombinationer har været anvendt i møbelindustrien i mange år. Et naturmateriale, der fås i mange flotte design – både mønstrede og ensfarvede. Er nemt at rengøre.
Ulemper: Linoleum kræver en del pleje og tåler ikke varme/syre.

Corian
Fordele: Corian er støbte plader med akryl, som føles fantastisk blød og lækker. Kan svejses sammen med usynlige samlinger og findes i uendeligt mange farver. Kan fås i meget tynde plader og er meget hygiejnisk.
Ulemper: Corian er ikke glad for varme, bliver ridset, kan misfarves, og skal bordpladen slibes, bør det gøres af fagfolk.

Stål
Fordele: Der er en grund til, at stål anvendes i levnedsmiddelbranchen. Stål er meget robust, kan tåle meget varme, er hygiejnisk og er nemt at rengøre. Stål kan svejses smukt og kan leveres med forskellige overflader og farver. Kan holde i mange, mange år.
Ulemper: Stålplader bliver med tiden ridsede, og når de skal slibes, bør det gøres af fagfolk. Med tiden vil ridserne dog udjævnes, og pladen vil få et mere ensartet og mat udseende. Ridserne har desuden ingen betydning for bordpladens brugsegenskaber.  

Marmor
Fordele: Marmor er meget smukt og elegant. Et rent naturprodukt, der har været anvendt gennem århundreder. Kan tåle moderat med varme. Kan holde hele livet, hvis den behandles korrekt.
Ulemper: Marmor kræver som udgangspunkt meget vedligeholdelse. Det er et porøst materiale, som blandt andet ikke tåler syre. Er dyrt at reparere.

Granit
Fordele: Et rent naturprodukt, der kan give meget, meget smukke bordplader. Desuden en meget hård og modstandsdygtig overflade, der tåler meget varme. Kan leveres med mange typer overflader og fås i et væld af farver og mønstre. Granit er den stærkeste af naturstenene.
Ulemper: Kræver vedligeholdelse. Nogle typer af granit misfarves af syre. Er svær at reparere. 

Komposit
Fordele: Komposit er fremstillet af naturlige mineraler og restprodukter fra stenbrud. Er blandt Sensoforms favoritter, når der ønskes en bordplade, der bare skal bruges og med minimal vedligeholdelse. Tåler godt med varme, og tåler syre. Findes i et hav af smukke varianter og med varierende overflader – de blanke er de nemmeste at holde.
Ulemper: Visse farver kan ændre sig med årene. Farven er jo i princippet kunstig.  

Hos Sensoform har vi også bordplader i andre materialer end ovennævnte, blandt andet: keramik, dekton, lavasten, glas, spelt, beton, jern, kobber og messing – og ja, det er selvfølgelig muligt at mikse de forskellige bordplader.

Q: Kan vi få et køkken uden høj- og overskabe – og er vi låst af bestemte højder?  

Ja, selvfølgelig kan I det – og nej, I er ikke låst af bestemte højder.

Det giver masser af luft i køkkenet, hvis det indrettes uden høj- og overskabe.

Hos Sensoform kan vi tilbyde mange forskellige og kreative løsninger – blandt andet med udtræksskabe under bordpladen. Det gælder også køleskabe, køleskuffer, ovn m.v.

Og bare rolig… stilkeglas kan nemt og elegant opbevares på hylder eller i skuffer med skillerum.  

Q: Er vi låst af standardmål og standardhøjder?

Mange køkkenfirmaer tilbyder kun deres køkkener i nogle bestemte standardmål. Deres køkkener er nemlig allerede fremstillet og er lagervarer.   

Hos Sensoform har vi ikke køkkener på lager. Vi fremstiller altid vores køkkener efter mål, og sammensætter nøjagtigt det køkken, der passer til jer. I kan mikse materialer og farver og får dermed også et køkken, der kun findes hos jer. Hos os findes der ikke standardmål.  

Det samme gælder højden. Hos Sensoform er I således ikke låst af bestemte højder.

Lave og høje mennesker har naturligvis vidt forskellige krav til arbejdshøjden ved køkkenbordet, og det kan vi i bogstaveligste forstand tage højde for. Vi kan altid tilpasse højden.  

Q: Hvor mange vaske skal der være i et køkken?

Det korte svar: Det bestemmer I!

I langt de fleste tilfælde er én vask i et køkken nok. Blot den er stor nok og vælges med omhu.

I tosidede køkkener kan det godt være en fordel med den ekstra vask. Men det afhænger også af en række andre forhold, som vi naturligvis tager en snak om.

Q: Skal man altid vælge en vandhane med kogende vand?

Nej, man skal ikke vælge en vandhane med kogende vand, bare fordi…

Men… næsten alle vælger én, og det er lidt ligesom en opvaskemaskine: Når først I har haft én, så er den meget svær at undvære.

En vandhane med kogende er smart, tidsbesparende og kan gøre hverdagen lidt nemmere. Så I bliver med garanti glade for én!

Q: Kogeplader – hvor mange og hvor?

Vores køkkener er fremstillet efter mål og sammensat nøjagtigt efter jeres ønsker, behov og krav. Det gælder således også valg af kogeplader, hvor der som udgangspunkt kan vælges mellem: massekogeplade, glaskeramisk kogeplade, induktionskogeplade, gaskogeplade og grillkogeplade.

Der kan vælges en enkelt, to, tre, fire, fem kogeplader – ja, lige nøjagtigt det antal, I ønsker.

Kan opsættes forskellige steder i køkkenet – og kan tilsluttes et miks af både gas og el.

Q: Hvor meget plads kræver køkkenet? 

Der skal ikke blot være plads til inventar i et køkken.

Også køkkenets gangplads er meget vigtig for, hvor godt det fungerer. Derfor har vi nogle klare anbefalinger.

Imellem to arbejdspladser anbefaler vi 140 centimer. Ved en arbejdsplads med gennemgang 120 centimeter, og ved ren gennemgang 90 centimeter.

I små køkkener/singlekøkkener kan målene gradbøjes.

Når vi tegner dit drømmekøkken, tager vi naturligvis udgangspunkt i ovennævnte anbefalinger.

Q: Hvad slides mest i køkkenet?

Bordpladen, hjørnerne, kanterne, soklen og lågen lige under vasken er alle ekstra udsat for slid, og derfor er det også de områder i køkkenet, som hurtigst kan komme til at se ’trætte’ ud.

Det er vigtigt at vælge materialer, der er tilpasset sliddet. Det tager vi en snak om.

Læs i øvrigt spørgsmålet om valg af bordplade.  

Q: Hvilket åbne/lukke-system skal vi vælge til skabe og skuffer?

Grebsfrit design er smart, men desværre vælger mange løsningerne med push/trykåbning. Det anbefaler vi ikke!  

Systemet skal ofte reguleres, og mange skuffer står ofte åbne, og man bliver træt af at ”komme til at åbne skuffen utilsigtet”. 

Hos Sensoform anbefaler vi eldrevet åbning eller et ”godt, gammeldags” stilfuldt håndtag, der virker hver gang.

Q: Hvilket materiale skal vi vælge til fronterne?

Det er lidt ligesom med bordpladerne. Der er en del forskellige materialer at vælge imellem. 

Absolut hovedparten vælger et malet køkken, og næsten alle fortryder det på sigt. Fordelene er, at farven kan afstemmes, og prisen er lav, men gribekanter og hjørner er meget udsatte, og ofte er der blot malet på en møbelplade, som ikke tåler fugt. De kan derfor hurtigt komme til at se slidte ud.

Træfronter med massive kanter er en helt anden historie. Her kan der altid slibes, og hvis det er med olieret overflade, kan skader fjernes meget hurtigt.

Fronter i sten, keramik, corian og glas vinder mere og mere frem. De er uopslidelige og næsten altid opbygget på metalrammer. Laminat og linoleum med massive trækanter er også meget stærke løsninger.

Q: Hvordan sikrer vi os, at vi køber det rigtige, uden at det bliver for dyrt?
 
Et nyt køkken er en investering i dejlige stunder og massevis af livskvalitet, der måske skal vare de næste 25 år. Lad derfor være med at spare de sidste 5-10 % på budgettet for at give afkald på de sidste lækre detaljer, som I ellers ville have glædet jer over hver eneste dag.

Hos Sensoform har vi alt for ofte oplevet, at kunderne efterfølgende har fortrudt, at de valgte at spare de sidste penge, der set over køkkenets levetid er en yderst begrænset omkostning.

Vores råd er derfor at bruge penge nok. Ikke for mange penge – men nok!